Terugblik op 7 april 2018
DENKSPORTDAG 'Hilversum denkt'

Prachtig weer voor de 16e editie van Hilversum Denkt

"Hilversum Denkt" vond dit jaar plaats in het centrum van Hilversum, op en rond de Kerkbrink.

Het winkelende publiek maakte volop kennis met de verschillende denksporten: Dammen, Schaken, Mahjong, Go en met Othello, een boeiend spel dat onder de naam Reversi eind 19e eeuw in Engeland is bedacht. In 1971 ontwikkelde de Japanner Hasegawa het verder tot het bordspel Othello.

De bekende schaker en TV-persoonlijkheid Hans Böhm speelde simultaan. Iedereen kon aanschuiven en een potje schaak meedoen. En, mede dankzij het mooie weer, schoven veel schakers en schakertjes aan. De belangstelling was groot - waaronder ook veel jeugd - er was zelfs een wachtlijst. De internationaal schaakmeester verloor geen enkele match!

Een hoogtepunt was het sneldamkampioenschap van de provincie Utrecht en Gooi & Plassengebied. Spectaculair, vanwege de beperkte bedenktijd van 10 minuten per speler per partij. Daardoor is het voor het publiek gemakkelijk om een volledige partij te volgen.

De speluitleg van Tamara Havik, topspeelster Go, was ook in trek. Zij maakte vooral veel jeugdigen enthousiast voor dit mooie spel uit het Verre Oosten. De spelregels van Go zijn snel te leren, na een korte uitleg kun je al een potje spelen.
Er was zelfs een officiëel go-toernooi voor gevorderde spelers.



De Nederlandse Othello Vereniging zat buiten de tent in het zonnetje en gaf informatie en uitleg aan langskomend publiek. Er waren veel mensen die het spel zelf ook even uitprobeerden. Daarnaast werd er ook een toernooi voor gevorderde spelers gehouden.

Veel belangstelling trok de demonstratie van het spel Mahjong van het Gooise Mahjong genootschap "de Groene Draak". Mahjong is een gezelschapsspel dat met vier personen wordt gespeeld. Het is van oorsprong Chinees, bijna elke volwassen Chinees speelt Mahjong. Ook in Japan, Korea, de Filipijnen en Taiwan wordt Mahjong gespeeld, evenals - maar in veel mindere mate - in de westerse wereld. En natuurlijk ieder jaar op Hilversum Denkt!
Er werden de hele dag demonstratiepartijen gespeeld, iedereen kon meekijken en na enige uitleg meedenken en meespelen.

Het weer was uitstekend, een beetje fris in de morgen maar 's middags zaten de omliggende terassen vol. Zodoende werden de demonstraties Mahjong, Othello en Go lekker buiten op het plein gehouden.

Wethouder Floris Voorink sloot het toernooi af op het terras boven Luno Kitchen en reikte de prijzen uit.

De uitslagen:

Dammen
Hoofdklasse
1e prijs: Klaas Bor
2e prijs: Koos van Amerongen
3e prijs: Andrew Tjon a Ong
1e Klasse
1e prijs: Bert Roest
2e prijs: Gerard Benning
3e prijs: Wim de Jong
2e Klasse
1e prijs: René Runhaar
2e prijs: Roald Scheper
3e prijs: Luca Smit
Go
Snel Go toernooi:
1e prijs: Sjoerd Koolen
2e prijs: Willem Damen
3e prijs: Sebastiaan Jans

De prijs voor de jongste deelnemer ging naar de 10-jarige dammer Luca Smit, die had nu dus twee prijzen!


Klik hier om alle winnaars van 'Hilversum Denkt' te zien