Go-toernooi op 7 april 2018
DENKSPORTDAG 'Hilversum denkt'

Sjoerd Koolen wint opnieuw in 2018

Sjoerd Koolen opnieuw winnaar Go-toernooi

Alle denksport aktiviteiten vonden in en om de Kerbrink plaats. Voor Go werd er een toernooi voor ervaren spelers georganiseerd en waren er tafels waar uitleg werd gegeven aan het publiek en waar iedereen het spel zelf kon uitproberen. De weergoden waren gunstig gezind, zonnig en 17° C.

Bij de ingang van de tent werd er uitleg gegeven van het go-spel. Tamara Havik liet vooral veel kinderen direct spelen op het grote vilten 9x9 bord. Daarnaast was er ook uitleg en begeleiding door Ming Au en Gerard Havik en konden ze daarna tegen vriendjes of hun eigen ouders spelen. De lestafels waren de hele dag druk bezet.

Het go-toernooi werd gespeeld volgens de "Gooische formule". Dit is een combinatie van "Dutch Swiss system" en MacMahon, en met volledige handicap. Er wordt vooral gekeken naar de europese GoR-rating van de spelers, eventuele dangraden of andere claims zijn hieraan ondergeschikt. Het ratingverschil bepaalt de voorgift, conform de tabel van de Gobond.
Na winst stijgt men fictief 50 punten en bij een verliespartij daalt men 50 punten. Als je veel wint dan maakt de handicap het je daardoor moeilijker en bij verlies lichter. Hierdoor wordt het lastiger om 5 uit 5 te halen, dat is dan ook niemand gelukt. Ook is de kans op 0 uit 5 kleiner, maar desondanks is dat iemand toch overkomen.

Er hadden zich minder spelers aangemeld dan we tot nu toe gewend waren, 8 spelers, gelukkig wel voldoende voor een spannend toernooi. De spreiding in sterkte was relatief laag, van 2e dan tot 6e kyu. Dat was heel gunstig voor de handicap, er hoefde zelden meer dan 6 stenen voor gegeven te worden.

Het toernooi vond plaats in een grote tent op de kerkbrink, evenals het sneldammen. In de ochtend was het nog wat frisjes, maar degenen die daar moeite mee hadden gingen in de buurt van de twee verwarmingsbranders zitten. In de Middag werd het warmer en werd zelfs de eerste terrasdag.

Opvallende resultaten in de eerste ronde: Joop Kwak won van Pascal Huybers en Sebastiaan Jans versloeg Eric Poelmann. Na ronde 2 waren er nog twee spelers ongeslagen, Joop Kwak en Sebastiaan Jans. Dit bewijst maar weer dat je geen danspeler hoeft te zijn om een toernooi te kunnen winnen. In ronde 3 moesten zij een soort vervroegde finale spelen. Sebastiaan won en stond (als jongste en minst sterk genoteerd) aan top!

In ronde 4 verloor hij echter van Sjoerd Koolen en Joop op zijn beurt van Willem Damen. Hierna stonden er 3 spelers op 3 punten. Normaal gesproken zou Sjoerd nu tegen Willem moeten spelen, maar dit bleek helaas niet indeelbaar. Dit soort situaties noemt men een deadlock, het kan optreden wanneer er relatief weinig spelers zijn. Zeer ervaren toernooileiders kunnen hier rekening mee houden bij de indeling van ronde 4. Sjoerd en Willem moesten nu fors beiden omlaag loten en dus veel meer voorgift geven ...

... maar beiden wonnen desondanks en eindigden op 4 punten. Sebastiaan verloor van Glen Haygarth en verspeelde hiemee helaas de toernooizege, want hij had veruit de meeste weerstandspunten van iedereen. Sjoerd eindigde met iets meer weerstandspunten dan Willem en werd eerste. Willem tweede en Sebastiaan alsnog derde.

Gooische formule: hoe wordt de voorgift berekend?


Go-club Hilversum