Terugblik op 23 april 2022
DENKSPORTDAG 'Hilversum denkt'

Succesvolle 18e editie van Hilversum Denkt

"Hilversum Denkt" vond na twee jaar 'coronapauze' plaats in het centrum van Hilversum, op en rond de Kerkbrink.

Het winkelende publiek maakte volop kennis met de verschillende denksporten: Mahjong, Bridge, Go, Schaken en Dammen.

En met Speedcube, het zo snel mogelijk oplossen van Rubik's Kubus. Heleen van der Ree, secretaris van Speedcubing Nederland, demonstreerde hoe speedcubing werkt en wat de mogelijkheden zijn. Voor veel bezoekers een "o ja" beleving, maar ook bleken veel jongeren de kubus wel op te kunnen lossen. Dat duurde wel vaak een minuutje of wat, waar de aanwezige 'echte' speedcubers lieten zien dat het ook binnen 10 seconden kan.

Hilversum heeft veel bridgeclubs en heel veel thuisspelers, dus bridge hoort natuurlijk ook bij Hilversum Denkt. Dit jaar werd er weer gezellig gespeeld, en bovendien werd 'Minibridge' gepresenteerd. Tom van Wijk van de Nederlandse Bridgebond leerde jong en oud de spelregels, Minibridge is een opstapje naar gewoon bridge. Het is minder ingewikkeld, dus je kunt het sneller en makkelijker leren &eecute;n spelen.

De speluitleg van Tamara Havik, topspeelster Go, was ook in trek. Zij bracht bezoekers de eerste beginselen bij van dit mooie spel uit het Verre Oosten. De spelregels van Go zijn snel te leren, na een 5 minuten uitleg kun je al een potje spelen.
De geoefende spoelers namen deel aan het "Hilversum Denkt Go toernooi".

Esther van Muijen, topdamster en DenksportDocent was dit jaar voor het eerst aanwezig om simultaan te spelen met de Hilversum Denkt bezoekers.
Een hoogtepunt bij het dammen is altijd het sneldamkampioenschap van de provincie Utrecht en Gooi & Plassengebied. Spectaculair, vanwege de beperkte bedenktijd van 10 minuten per speler per partij. Daardoor is het voor het publiek gemakkelijk om een volledige partij te volgenVeel publiek trok topschaker en plaatsgenoot Hans Böhm. Hij speelde simultaan en iedereen kon een potje schaak meedoen. En, mede dankzij het mooie weer, schoven veel schakers en schakertjes aan. De internationaal schaakmeester verloor geen enkele partij en moest slechts &eecute;&eecute;n remise toestaan.

De demonstratie van het spel Mahjong van het Gooise Mahjong genootschap "de Groene Draak" spreekt ook altijd mensen aan. De stenen en het bord, met magische afbeeldingen, trekken ieders aandacht. Mahjong is een gezelschapsspel dat met vier personen wordt gespeeld. Het is van oorsprong Chinees, bijna elke volwassen Chinees speelt Mahjong. Ook in Japan, Korea, de Filipijnen en Taiwan wordt Mahjong gespeeld, evenals - maar in veel mindere mate - in de westerse wereld. En natuurlijk ieder jaar op Hilversum Denkt.

Scheidend wethouder Sport, Floris Voorink, sloot Hilversum Denkt 2022 af op het boventerras van Bar en Grill Roast en reikte de prijzen uit.

De uitslagen:

Dammen
Hoofdklasse
1e prijs: Klaas Bor
2e prijs: Koos van Amerongen
3e prijs: Cock van Wijk
1e Klasse
1e prijs: Jeffrey Verwoerd
2e prijs: René Runhaar
3e prijs: Lennart Bolts
Go
Snel Go toernooi:
1e prijs: Roel Bloo
2e prijs: Rudi Verhagen
3e prijs: Ming Au

Klik hier om alle winnaars van 'Hilversum Denkt' te zien