Terugblik op 9 april 2011
DENKSPORTDAG 'Hilversum denkt'

Geslaagd denksportfestijn in de Hilvertshof

Op een mooie zonnige lentedag (9 april 2011) werd de 9e editie van denksportdag in het centrum van Hilversum gehouden. 's Morgens om kwart voor tien had wethouder Sport en Recreatie Erik Boog het toernooi geopend. In een gesprekje vooraf gaf hij aan positief te staan tegenover het idee om volgend jaar bij de 10e editie van Hilversum Denkt een seminar te organiseren. Dat kan gaan over de ontwikkeling van de denksport in verenigingsverband versus het denksporten via Internet.

De grote winnaar van "Hilversum Denkt" was afgelopen zaterdag het winkelende publiek. Op de 9e editie van het denksport evenement was het publiek in grote getale getuige van de verrichtingen van de dammers, schakers en go-spelers.

De denksportdag in de media:


Klik hier voor de TV-uitzending op RTi Hilversum


Artikel in de Gooi en Eembode - 14 april 2011
klik om te vergroten

Artikel in de Gooi en Eemlander - 11 april 2011
klik om te vergroten

Website Gooi en Eemlander - 10 april 2011
klik om te vergroten

Website hilversum.nl - 11 april 2011
klik om te vergroten


DAMMEN

Oud wereld kampioen dammen Ton Sijbrands was de hele middag bezig om jong en oud partij te geven. Slaagde vorig jaar nog één deelnemer er in om remise af te dwingen, nu lukte het hem om al zijn tegenstanders te verslaan.

Een hoogtepunt was het sneldamkampioenschap van de provincie Utrecht en Gooi & Plassengebied. Spectaculair, vanwege de beperkte bedenktijd van 10 minuten per speler per partij. Daardoor is het voor het publiek gemakkelijk om een volledige partij te volgen. Indrukwekkend was ook het record aantal van 40 deelnemers. meer...

SCHAKEN

Buiten het drukke winkelcentrum, in gebouw De Akker, speelden de schakers in opperste concentratie een toernooi volgens het Bronstein systeem, 5 minuten per persoon bedenktijd per partij met 3 seconden per zet erbij. De 10-jarige Guido Wagenvoorde wist niet door te dringen tot de beste drie, maar kreeg wel de "Hilversum Denkt 2011" trofee voor de jongste deelnemer.

GO

Ook de demonstraties van Go kampioen Frank Janssen trokken veel belangstelling. Zijn 9-jarige zoon Joep en zijn zusje Eva brachten veel leeftijdsgenootjes de eerste beginselen bij van dit mooie spel uit het Verre Oosten. De spelregels van Go zijn eenvoudig, na een uitleg van 5 minuten kun je al een potje spelen.
Na de uitleg gingen sommigen meekijken naar het snelgotoernooi direct dat daarnaast plaatsvond. Aan de gezichten van de gevorderde spelers was soms duidelijk af te lezen dat het spel toch ietsje complexer kan zijn dan het bij eerste uitleg lijkt. meer...

De uitslagen:


Go:
1e prijs: Willem Damen
2e prijs: Herman Hiddema
3e prijs: Harald Zellerer
Dammen - Sneldamkampioenschap ...
Hoofdklasse
1e prijs: Koos van Amerongen
2e prijs: Leo Rosendaal
3e prijs: Andrew Tjon A Ong
1e Klasse
1e prijs: Dick de Boer
2e prijs: René Nurmohamed
3e prijs: Arie Koster

Schaken:
1e prijs: Olaf Cliteur
2e prijs: Johan Lindeman
3e prijs: Dies de Dreu

Klik hier om alle winnaars van 'Hilversum Denkt' te zien

OTHELLO

Als verrassing was er dit jaar een nieuwe denksport aanwezig: Othello. Je speelt het in na enkele minuten uitleg, maar om van een ervaren speler te winnen zijn er nog heel wat fijne kneepjes te leren. Vier prominente vertegenwoordigers van de Nederlandse Othello vereniging, gaven uitleg en demonstraties van Othello. Veel geinteresseerde kwamen het spel serieus leren. meer...

Hilversum Denkt poster