Kampioenschap sneldammen op 9 april 2011
DENKSPORTDAG 'Hilversum denkt'

Koos van Amerongen sneldamkampioen UPDB 2011

Koos van Amerongen sneldamkampioen UPDB

De zon scheen volop, de terrassen zaten vol en ook op straat was het gezellig druk. Binnen werkten denksporters zich flink in het zweet. Tijdens de 9e editie van het jaarlijkse denksportevenement "Hilversum denkt" voerden liefhebbers van dammen, go en schaken weer volop strijd. Dit jaar was er een nieuwe denksport aan toegevoegd: Othello! De denksporthoofden werden dus met dit mooie weer behoorlijk op de proef gesteld en werd er behoorlijk gezweet in winkelcentrum "Hilvertshof" en zalencentrum De Akker.

Voor wat betreft het dammen kon het winkelend publiek zelfs een partij dammen met oud wereldkampioen Ton Sijbrands, die een aanschuifsimultaan verzorgde. In de middaguren was hiervoor veel belangstelling.

Daarnaast werd ook het sneldamkampioenschap van Utrecht georganiseerd. Na enkele bemoedigende openingswoorden van UPDB-voorzitter Harry Vredeveldt en wedstrijdleider Harry de Waard werd er vervolgens fel gestreden om de punten.

In de hoofdklasse werd het per ronde spannender. Koos van Amerongen en Harry de Waard openden 3 partijen met een 100%-score. In hun onderlinge treffen in de 4e ronde wist de IJsselseiner precies op tempo van zijn naaste belager te winnen en stoomde vervolgens door. Het eerste puntverlies dat van Amerongen leed was tegen regerend provinciaal damkampioen Cock van Wijk. In totaal stond hij slechts 4 remises toe en werd met een score van 18 uit 11 ongeslagen winnaar van de 9e editie "Hilversum Denkt".

De nieuwe titelhouder had zich al geplaatst voor het sneldamkampioenschap van Nederland bij de junioren dat op 18 juni in Culemborg zal worden gehouden. Zijn plaats bij de senioren wordt nu ingenomen door Leo Rosendaal. De ADG'er, die van zichzelf vindt dat hij geen sneldammer is, opende dan ook met een gemiddelde van 5 uit 5. Maar vanaf de 6e ronde was hij niet meer te stuiten en boekte nog eens 4 winstpartijen en 2 remises, goed voor een 2e plek in de eindklassering.

Dick de Boer werd winnaar in de eerste klasse en mocht de beker met de grootste oren mee naar huis nemen. Apetrots was René Nurmohamed die met een punt achterstand goede tweede werd. "Ik heb nog nooit iets gewonnen maar nu... ik voelde me goed!". Clubgenoot Arie Koster behaalde met 15 uit 12 het brons. Dezelfde score zetten Hans Loots en Wim de Jong neer, maar bleven in weerstand iets achter. Erik Mayenburg zal Dick de Boer vervangen tijdens het NK sneldammen voor de B-categorie, terwijl Nurmohamed en Loots voor de UPDB in de C-groep zullen uitkomen.

Ton Sijbrands vermaakte 's middags belangstellenden met een aanschuifsimultaan en werd ter zijde gestaan door Paul de Heus, terwijl Teus de Mik en Cor Vonk (LDV Loenen) in de ochtenduren het dammen onder de aandacht van het wandelend publiek brachten. Al met al een gezellig dagje dammen in het drukke winkelcentrum "Hilvertshof". Het publiek, dat massaal bleef toekijken, begreep af en toe niets van de snelle schuivers, de serieuze gezichten en die mokerslagen op de klokken.

Eindstanden:

HOOFDKLASSE
EERSTE KLASSE
01. Koos van Amerongen
02. Leo Rosendaal
03. Andrew Tjon A Ong
04. Cock van Wijk
05. Erik Maijenburg
06. Auke Zijlstra
01. Dick de Boer
02. Rene Nurmohamed
03. Arie Koster
04. Hans Loots
05. Wim de Jong
06. Jaap Spruijt