Terugblik op 14 april 2007
DENKSPORTDAG 'Hilversum denkt'

Hilversum denkt, Hilversum zweet

De zon schijnt volop, de terrassen zitten vol en ook op straat is het gezellig druk. Binnen werken denksporters zich flink in het zweet. Tijdens de 5e editie van het jaarlijkse denksportevenement "Hilversum denkt" zetten liefhebbers van bridge, dammen, go en schaken elkaar aan het denken. Er wordt sterk nagedacht en, mede door toedoen van het mooie weer, behoorlijk gezweet in het centrum van Hilversum; in het Hilvertshof, zalencentrum De Akker, het gemeentemuseum en in diverse horecagelegenheden. De strijd gaat om de wisseltrofee 'Hilversum denkt' die bij elk van de vier denksporten gewonnen kan worden.

Artikel in de Gooi en EemBode


dichtbij.nl

Dammen

Even ontsnappend aan de warmte buiten, schuiven bezoekers in de koelte van het Hilvertshof aan bij een partij simultaandammen tegen voormalig Wereldkampioen dammen, Ton Sijbrands. Op de 1e verdieping in het Hilvertshof spelen andere dammers om de titel sneldamkampioen van het district het Gooi en Utrecht. Ook dit jaar zijn er weer damtoppers uit de hoofdklasse aanwezig, waaronder de Hilversummer Ton Bollebakker en Andrew Tjon a Ong uit Maarssen. Uiteindelijk wint Tjon a Ong de eerste plaats. Als beste Hilversummer wint Ton Bollebakker, evenals vorig jaar, de wisseltrofee voor dammen. In de eerste klasse van het damtoernooi is de tweede plaats van Marten de With opmerkelijk. Marten is 13 jaar en toont zich al een echt damtalent. Aan het eind van de dag verliest hij wel zijn partij van Ton Sijbrands bij het simultaandammen.

Uitslagen Sneldamkampioenschap:
Hoofdklasse
1e Andrew Tjon a Ong, 23 pnt en 11 winstpunten
2e Ton Bollebakker, 23 punten en 10 winstpunten
3e Cock van Wijk, 22 punten
Eersteklasse
1e Jan Jacobs, 19 punten
2e Marten de With, 18 punten op weerstand
3e Jaap Spruijt, 18 punten


Schaken

De 12 jaar jonge schaker Robin van Kampen bezorgt zijn volwassen tegenstanders het zweet op het voorhoofd. Een voor een trakteert hij zijn toch ervaren tegenstanders op een nederlaag. Het zijn niet de minste tegenstanders: Jan Nagel, in 2005 winnaar van Hilversum denkt en ook Michael de Vos (HSG) moeten bij Robin hun koning prijsgeven. Robin woonachtig in Bussum en spelend bij HSG in Hilversum is ondanks zijn jonge leeftijd geen talent meer maar al een echte topper. Landelijk gooit Robin al hoge ogen. Onlangs was hij tweede tijdens een belangrijk toernooi van de regionale schaakbond. Hij miste daarbij slechts een halve punt om zich te plaatsen voor de voorrondes van het NK schaken, dat zich in juni eveneens in Hilversum afspeelt. De winnaar van 'Hilversum denkt' 2004 en 2006 Martijn Benschop, uit Hilversum, is de enige die vandaag Robin weet te verslaan. Martijn wordt uiteindelijk winnaar van de eerste prijs en voor de 3e keer ontvangt hij de wisseltrofee voor schaken.

Uitslag:
1e Martijn Benschop, 6,5 punten
2e Robin van Kampen, 6,0 punten
3e Gaston Merkx, 5,0 punten


Go

Ondanks het mooie weer is het Go-talent Sander den Oudsten met drie clubgenoten uit Harderwijk naar Hilversum gekomen om te strijden voor de titel. Vorig jaar was Sander tweede tijdens Hilversum denkt. Halverwege de dag zegt Sander dat hij naar Hilversum blijft komen om een keer de wisselbeker te winnen maar toch ook voor de gezelligheid tijdens dit evenement. Midden in die gezelligheid geeft Frank Jansen, Nederlands kampioen Go, uitleg hoe het spel Go gespeeld moet worden. Vooral jongeren tonen hun belangstelling voor Go, dat op het eerste gezicht eenvoudig is maar na nadere uitleg van Frank Jansen toch lastiger blijkt te zijn dan men denkt. Aan het eind van de dag ziet Sander zijn wens in vervulling gaan. Trots neemt hij de wisselbeker in ontvangst.

Uitslag:
1e Sander den Oudsten, 5 uit 5
2e Douwe Meijer, 4 uit 5 op weerstand
3e Rob van Aurich, 4 uit 5
Uitgebreid verslag


Bridge

De bridgers wisselen continue van locatie en kunnen zo intussen genieten van het bijzonder mooie weer. De bridgers spelen verspreid door het centrum een toernooi van 7 ronden top integraal. Onder de deelnemers wordt gesproken over een veelvoud van freak-handen. Dit betekent dat veel van de gespeelde spellen afwijken van de normale spellen. Sommige deelnemers vinden dit lastig anderen vinden het verassend leuk en zien daarin een sportieve uitdaging. De spelleider Joop van Reenen legt uit dat vooraf een selectietrommel de spellen willekeurig heeft geselecteerd en dat door toeval vandaag veel bijzondere spellen worden gespeeld. Winnaar wordt het bridgepaar Lia en Bert Smits.

Uitslag:
1e Lia en Bert Smits, 722 pnt. 64,46%
2e Han Bredero en Jeanne Mosheuvel, 665,5 pnt. 59,42%
3e Hennie Alberda en Diny Oudejans, 653,1 pnt. 58,31%


Prijswinnaars

Na een inspannende dag worden de prijzen uitgereikt door wethouder sport Jan Rensen, Ton Sijbrands en Frank Jansen. De wisseltrofeeën gaan naar:
Bridge: Lia en Bert Smits
Dammen: Ton Bollebakker
Go: Sander den Oudsten
Schaken: Martijn Benschop


Klik hier om alle winnaars van 'Hilversum Denkt' te zien