Kampioenschap sneldammen op 9 april 2016
DENKSPORTDAG 'Hilversum denkt'

Koos van Amerongen beste sneldammer van 2016

Koos van Amerongen beste sneldammer tijdens "Hilversum Denkt"

Bij het dammen was het spannend wie zich in de categorie met rating boven 1100 ging plaatsen voor het NK, wat gehouden word 11 juni 2016 in Den Hommel. Topfavorieten Wouter Ludwig (OG Utrecht) en Ben Provoost (ADG) moesten verstek laten gaan i.v.m. het huidige NK waardoor er meerdere kanshebbers op de titel waren. Onder de 14 aanmeldingen voor de hoofdklasse waren Andrew Tjon A Ong, Klaas Bor, titelverdediger Arne van Mourik en Koos van Amerongen.

Voor de pauze werden er 5 ronden gespeeld en daarna was al duidelijk dat Arne dit jaar zijn titel niet zou gaan prolongeren. Met een achterstand van 2 punten op Koos en Klaas en de toppers nog in het verschiet leken de kansen verkeken. Er werd fel gestreden om de punten en de klok speelde diverse keren een grote rol van betekenis. Met de bedenktijd 10 minuten zonder extra tijd leek vooral Andrew Tjon A Ong problemen te hebben. Niet zozeer dat de dammer uit Maarssen niet gewonnen kwam te staan, dat kwam hij eigenlijk vrijwel altijd maar uiteindelijk moest 3x een remiseaanbod worden aanvaard om een nederlaag op tijd te voorkomen. In de 2e ronde had Andrew echter het geluk aan zijn zijde omdat Willem Bor een gewonnen stand verspeelde. In diezelfde ronde wist Kennedy Krishnadath knap een punt te pakken van Koos van Amerongen. Klaas volgde ondanks een nederlaag tegen Andrew met 4 overwinningen voor de pauze.

Na de pauze werden er nog 6 ronden gespeeld. Klaas Bor was uiteindelijk het meest productief met 7 overwinningen maar daar stonden wel 2 nederlagen tegenover, net teveel van het goede. Koos won 6 keer maar verloor niet en mocht na het uitvoeren van een winnende combinatie de felicitaties in ontvangst nemen. Koos pakte hiermee voor de 2e keer de titel, eerder deed hij dit in 2011. Andrew Tjon A Ong moest zichtbaar teleurgesteld genoegen nemen met plek 3. Die teleurstelling was terecht want minimaal 3 spelers gingen door terwijl hun stand reeds ruim verloren was maar op tijd nog wat wilde behalen.

Na de lunch ging de strijd natuurlijk hevig door. Arne van Mourik, die naast de kou duidelijk ook last had van de bijgekomen spanningen werd uiteindelijk de winnaar. In de slotronde stond hij gelijk met naaste belager Cock van Wijk maar wist hij, overigens uit verloren positie, te winnen van Ruud Klaarenbeek. Cock van Wijk kwam tegen Evert van de Pol ditmaal niet verder dan remise, en zo mocht Arne de felicitaties in ontvangst nemen. Een dikverdiende prestatie van Arne, die met zijn eigen kenmerkende stijl vele tegenstanders op het verkeerde been wist te zetten! Cock van Wijk eindigde 2e en Andrew Tjon A Ong mocht de 3e plaats in ontvangst nemen.

Arie Koster met overmacht de beste in eerste en tweede klasse

Ook in de eerste en tweede klasse werd gestreden om plaatsing voor het NK en om de prijzen in beide categorieën, die vanwege de beperkte groep bij elkaar ingedeeld waren. Al vrij snel werd duidelijk dat het Arie Koster tegen de rest zou worden. Arie, provinciaal lid van UDG Vriendenkring en landelijk van Zenderstad, verkeerd in bloedvorm en liet net zoals het Provinciaal Kampioenschap geen spaan heel van zijn concurrenten. Gerard Benning had in de eerste ronde nog het geluk dat de motor nog warm moest draaien, maar Arie won 9 van de 11 partijen en vertegenwoordigd de UPDB tijdens het NK in de ratingcategorie 900-1100.

Met zes punten achterstand eindigde Bert Roest tweede. Bert had de grootste schik want het ene moment mocht hij combinatief toe slaan om vervolgens een ronde later zelf in een eenvoudige val te lopen. Na 3 nederlagen vond Bert het welletjes, won 6 partijen en eindigde met 14 punten. Rene Runhaar deed het verrassend goed pakte de 3e plek. Echter, Rene had zich ingeschreven voor de 2e klasse en op basis van rating was dit geen enkel probleem. Tegen de top werd verloren maar tegen de onderste spelers bleek Runhaar bijzonder productief. Van de 1e klasse spelers viel Dick de Boer nog in de prijzen. Rene Nurmohamed werd 2e in de tweede klasse en Piet van Dijk 3e.

De eindstand:

HOOFDKLASSE
EERSTE KLASSE
TWEEDE KLASSE
1e prijs: Koos van Amerongen
2e prijs: Klaas Bor
3e prijs: Andrew Tjon a Ong
1e prijs: Arie Koster
2e prijs: Bert Roest
3e prijs: Dick de Boer
1e prijs: René Runhaar
2e prijs: René Nurmohamed
3e prijs: Piet van Dijk