Kampioenschap sneldammen op 11 april 2015
DENKSPORTDAG 'Hilversum denkt'

Arne van Mourik sneldammer van 2015

Arne van Mourik sterkste sneldammer tijdens "Hilversum Denkt"

Hilversum Denkt 2015 behoort weer tot het verleden. Het spektakel waarbij dammen, schaken, go, bridge en majong samen komen was ondanks de frisse weersomstandigheden een groot succes. In tegenstelling tot andere jaren werd het dammen ditmaal verspeeld in een grote partytent op de kerkbrink. Helaas hadden we het niet zo getroffen met het weer. Waar het een dag eerder lekker toeven was, had het dammen nu te maken met regen en kou. Met name in de middag leidde dit er toe dat de dammers hard aan het werk moesten om het enigszins warm te krijgen. Hopelijk geschied de verbouwing vlot waardoor volgend jaar de Hilvertshof weer beschikbaar is!


Met iets vertraging werd rond 10.15 het startsein gegeven na een kort voorwoord van Erik Maijenburg. Door iets lagere aantal deelnemers in de 1e en 2e klasse werden deze samengevoegd en 11 rondes volgens het "Zwitsers" systeem verspeeld. De hoofdklasse ging apart, ook 11 rondes met het zwitsers systeem.

In de ochtend werden 5 rondes verspeeld. Arne van Mourik had in de hoofdklasse een bliksem start. Hij won 4 partijen en moest alleen een nederlaag tegen Cock van Wijk incasseren, die Arne door de klok had gedrukt. Arne werd op de voet gevolgd door Cock van Wijk en Andrew Tjon A Ong. In de 1e en 2e klasse was het uiteraard ook spannend. Arie Koster deed het erg goed, maar moest hevige concurrentie dulden van Dick de Boer, Evert van Grondelle en Hans Loots. Met name Hans en Evert hadden een droomstart. Hans won van zijn eerste 5 partijen er 3, verloor er 1 en remiseerde 1 partij. Evert deed het nog iets mooier, hij won de eerste 3 en ging door 2 remises ongeslagen richting "De Akker"!!! Tussen de rondes door konden de deelnemers bij Luno Kitchen gratis koffie halen, met dank aan de sponsoring van dit keurig ogende restaurant.

Het ging er soms heftig aan toe en de klokken moesten het zwaar ontgelden. Cock van Wijk en Klaas Bor spanden de kroon. Hier drukte uiteindelijk Cock zijn tegenstander niet door de klok, maar had het positioneel eerder af moeten maken. Zoals de partij verliep kwam Klaas wonderbaarlijk met de schrik vrij waarna zijn hun uitslag konden vermelden bij Jan Timmerman, die zijn vrije zaterdag had opgeofferd om de rangen en standen te verzorgen. Uiteraard is de organisatie hier hem erg dankbaar voor!

Na de lunch ging de strijd natuurlijk hevig door. Arne van Mourik, die naast de kou duidelijk ook last had van de bijgekomen spanningen werd uiteindelijk de winnaar. In de slotronde stond hij gelijk met naaste belager Cock van Wijk maar wist hij, overigens uit verloren positie, te winnen van Ruud Klaarenbeek. Cock van Wijk kwam tegen Evert van de Pol ditmaal niet verder dan remise, en zo mocht Arne de felicitaties in ontvangst nemen. Een dikverdiende prestatie van Arne, die met zijn eigen kenmerkende stijl vele tegenstanders op het verkeerde been wist te zetten! Cock van Wijk eindigde 2e en Andrew Tjon A Ong mocht de 3e plaats in ontvangst nemen.

Bij de 1e klasse viel Hans Loots behoorlijk terug, maar mocht gezien zijn rating uiteindelijk toch aanspraak maken op een plaatsje bij het komende NK Sneldammen, wat gehouden gaat worden 13 juni in Den Hommel. Voor de prijzen in Hilversum was zijn prestatie echter niet voldoende. In tegenstelling tot Hans ging Evert van Grondelle gewoon vrolijk door met scoren. Uiteindelijk leed hij maar 1 nederlaag en eindigde met 2 punten meer overduidelijk bovenaan in de categorie onder 900, en plaatste zich zodoende dikverdiend voor het NK Sneldammen! Arie Koster bleek in de middag overall de beste en eindigde met 2 punten voorsprong op de concurrentie ruim op de 1e plaats. 2e werd Dick de Boer gevolgd door de licht grieperige Gerard Benning, die knap terug gekomen was na een minder ochtendronde. Wellicht hielp het dat hij in de pauze tijd vrij had gemaakt om 2 enthousiaste toeschouwers wegwijs te maken met het mooie damspel!

In de 2e klasse won René Runhaar de eerste prijs, Bram Boer de 2e plaats en René Nurmohamed de 3e plek.
Omdat plaatsing voor het NK geschied naar rating zullen de volgende deelnemers namens de UPDB mogen deelnemen aan het NK, wat gehouden word 13 juni in Den Hommel:
A- Rating boven 1100: Arne van Mourik
B- Rating tot 1100: Fred van Amersfoort en Arie Koster
C- Rating tot 900: Evert van Grondelle en Hans Loots
Rond de klok van 17.00 kwam er een einde aan het spektakel. Enkele dammers en andere liefhebbers genoten nog even na van een drankje en keerde tevreden huiswaarts.

De eindstand:

HOOFDKLASSE
EERSTE KLASSE
TWEEDE KLASSE
1. Arne van Maurik
2. Cock van Wijk
3. Andrew Tjon a Ong
1. Arie Koster
2. Dick de Boer
3. Gerard Benning
1. René Runhaar
2. Bram Beer
3. René Nurmohamed