Kampioenschap sneldammen op 13 april 2013
DENKSPORTDAG 'Hilversum denkt'

Wouter Ludwig "snelschuiver" van 2013

Wouter Ludwig weer beste "snelschuiver"

Utrechter Wouter Ludwig heeft wederom op overtuigende wijze het sneldamkampioenschap van de UPDB op zijn naam geschreven. Met een score van 19 uit 11 liet hij Andrew Tjon A Ong en Cock van Wijk, de nummers 2 en 3, mijlenver achter zich. Beiden veroverden het zilver en het brons met een achterstand van maar liefst 4 en 5 punten.

Na een geweldige opening van 8 uit 4 stond Ludwig de eerste remise toe aan Andrew Tjon A Ong. Maar daarna scoorde de speler van Ons Genoegen Utrecht er weer lustig op los en won vervolgens nog eens 4 keer. Kennelijk vond hij het toen welletjes en liet hij in de laatste 2 ronden aan Wouter van Beek en Toys Sheoratan nog een remise toe. Maar wel een bewijs dat Ludwig met kop en schouders boven iedereen uitstak. Overtuigender kon het niet!

De sneldamkampioen heeft zich tevens geplaatst voor het kampioenschap van Nederland, die op 15 juni zal plaatsvinden in het Nationaal Denksport Centrum Den Hommel in Utrecht. Ook waren er twee tickets weg te geven voor de twee best gekwalificeerde met een rating tussen de 900 en 1100. Die gingen uiteindelijk naar Willem Bor en Michiel Luiten. Voorts waren het Jaap Spruijt en Jochem van Twillert die zich vanuit de C-groep kwalificeerden.

Overigens werd het in deze laatste groep een complet Bunschotens/Spakenburgse aangelegenheid omdat de jeugdspelers Lucas Veldhuizen, Jochem van Twillert en Lennart Bolks in de prijzen vielen. Omdat er helaas (te) weinig inschrijvingen waren voor een jeugdtoernooi, werden 6 jeugdspelers bij de C-groep ge�ntegreerd.

Er werd wederom een record gebroken met het aantal inschrijvingen voor dit sneldamkampioen-schap van de UPDB. Was het dit jaar eerst weer het persoonlijk kampioenschap van Utrecht dat het deelnemersveld overtrof, dit keer was het sneldamkampioenschap van de UPDB dat een groter aantal dammers tegemoet kon zien dan in andere jaren. Onder de dammers bevond zich ook o.a. Rob de Wit, voormalig voetballer van FC Utrecht, Ajax en het Nederlands elftal, die zijn carri�re voortijdig zag stranden door een hersenbloeding. De Wit debuteerde in het seizoen 1982-1983 bij FC Utrecht. Na twee seizoenen in de Domstad vertrok hij juli 1984 naar Ajax als opvolger van de naar Manchester United vertrekkende Jesper Olsen. Bij Ajax groeide de linksbuiten al snel uit tot publiekslieveling en hij speelde bijna alle wedstrijden. Op 1 mei 1985, nog in zijn eerste seizoen bij Ajax, debuteerde hij voor het Nederlands Elftal. Op 14 mei van datzelfde jaar maakte hij in Hongarije het beslissende doelpunt tegen de Hongaren (0-1 zege), waardoor Nederland als tweede eindigde in de voorronde van het WK 1986 en een play-off tegen Belgi� afdwong. Aan zijn carri�re kwam zomer 1986 een abrupt eind door een hersenbloeding op vakantie in Spanje. Dat Rob nog steeds een graag geziene persoonlijkheid is blijkt wel uit de TV-opnamen en het interview die ter plekke van hem werden gemaakt.

foto: Chittra Jaipal

Opvallende verschijning was deze dag ook de zon, die voor het eerst volop scheen. De terrassen waren direct vol en ook op straat was het gezellig druk. Binnen werkten denksporters zich flink in het zweet. Het winkelende publiek maakte � naast het dammen � ook volop kennis met verschillende andere denksporten: bridge, go en schaken. En, nu voor het eerst, met Mahjong. Een boeiend Chinees gezelschapsspel, dat veel aandacht trok van de omstanders. De denksporthoofden werden dus met dit mooie weer behoorlijk op de proef gesteld en liet menigeen heel wat zweetdruppeltjes in winkelcentrum "Hilvertshof" en zalencentrum De Akker.

Einduitslagen Top-3:

HOOFDKLASSE
EERSTE KLASSE
TWEEDE KLASSE
JEUGD
01. Wouter Ludwig (19)
02. Andrew Tjon A Ong (15)
03. Cock van Wijk (14)
01. Michiel Luiten (17)
02. Dick de Boer (16)
03. Wim de Jong (14)
01. Lucas Veldhuizen
02. Jochem van Twillert
03. Lennart Bolks
01. Lucas Veldhuizen
02. Jochem van Twillert

Wethouder mevrouw Lon Jooren sloot het toernooi af en reikte deze prijzen uit. Zij prees deelnemers en organisatie en sprak de verwachting uit dat het toernooi nog vele jaren georganiseerd zal worden.

foto: Chittra Jaipal