Kampioenschap sneldammen op 14 april 2012
DENKSPORTDAG 'Hilversum denkt'

Wouter Ludwig sneldamkampioen UPDB 2012

Wouter Ludwig sneldamkampioen UPDB

De zon scheen volop, de terrassen zaten vol en ook op straat was het gezellig druk. Binnen werkten denksporters zich flink in het zweet. Tijdens de 10e editie van het jaarlijkse denksportevenement "Hilversum denkt" voerden liefhebbers van bridge, dammen, go en schaken weer volop strijd. Dit jaar was er een nieuwe denksport aan toegevoegd: Scrabble! De denksporthoofden werden dus met dit mooie weer behoorlijk op de proef gesteld en werd er behoorlijk gezweet in winkelcentrum "Hilvertshof" en zalencentrum De Akker.

Voor wat betreft het dammen kon het winkelend publiek zelfs een partij dammen met oud wereldkampioen Ton Sijbrands, die een aanschuifsimultaan verzorgde. In de middaguren was hiervoor veel belangstelling. Maar ook de jeugd trok de aandacht. Onder leiding van IJsselsteiner Rob de Meij werd met 10 kinderen een toernooi opgezet die zeer geslaagd bleek. Voor herhaling vatbaar! In het eerste uur gebruikten alle dammertjes goed hun tijd en maakten er een echte wedstrijden van. In het 2e uur was bij vele de concentratie weg en werd het dammen een spelletje waar een ieder kon winnen of verliezen. Het verloop liep op rolletjes en na 2 rondes wist iedere deelnemer al via het scherm van de computer waar hij moest gaan zitten en welke kleur hij had.

Daarnaast werd ook het sneldamkampioenschap van Utrecht georganiseerd. Na enkele bemoedigende openingswoorden van UPDB-voorzitter Harry Vredeveldt en wedstrijdleider Harry de Waard werd er vervolgens fel gestreden om de punten.

In de hoofdklasse werd al snel duidelijk dat Wouter Ludwig met kop en schouders boven iedereen uitstak. In de 6e ronde moest hij zijn eerste punt afstaan aan Andrew Tjon A Ong. Daarna wisten Harry de Waard en titelverdediger Koos van Amerongen ook nog een remise af te dwingen. Alle overige duels won de speler van het Utrechtse Ons Genoegen en werd met een score van 17 uit 10 ongeslagen winnaar van de 10e editie "Hilversum Denkt".

Dick de Boer werd met een score van 15 uit 10 winnaar in de eerste klasse en mocht de beker met de grootste oren mee naar huis nemen. Hij had wel de hete adem in de nek van DAWO-speler Jaap van Walsem, die met een punt achterstand goede 2e werd. Wouter Ludwig (cat.A), Toys Sheoratan (cat. B.) en Eric Dubelaar (cat. C) zullen de UPDB vertegenwoordigen tijdens het sneldamkampioenschap van Nederland, dat op 16 juni in Laren (Gld.) zal worden gehouden

Ton Sijbrands vermaakte 's middags belangstellenden met een aanschuifsimultaan en werd ter zijde gestaan door Paul de Heus. Al met al een gezellig dagje dammen in het drukke winkelcentrum "Hilvertshof". Het publiek, dat massaal bleef toekijken, begreep af en toe niets van de snelle schuivers, de serieuze gezichten en die mokerslagen op de klokken.

Eindstanden:

HOOFDKLASSE
EERSTE KLASSE
01. Wouter Ludwig
02. Arne van Mourik
03. Klaas Bor
04. Andrew Tjon A Ong
05. Koos van Amerongen
06. Harry de Waard
01. Dick de Boer
02. Jaap van Walsem
03. Erik Dubelaar
04. Harry Vredeveldt
05. Ruud Klaarenbeek
06. Jaap Spruijt