Kampioenschap sneldammen op 10 april 2010
DENKSPORTDAG 'Hilversum denkt'

Andrew Tjon A Ong sneldamkampioen 2010

Andrew Tjon A Ong sneldamkampioen UPDB

Het sneldamkampioenschap van de UPDB stond dit jaar wederom in het teken van 'Hilversum denkt'. Dammen, schaken, go en bridge was het centrale thema en stond het winkelcentrum Hilvertshof in Hilversum bol van denksportactiviteiten. Met en tussen het winkelend publiek, konden velen aanschuiven en zelf een partijtje dammen met oud wereldkampioen Ton Sijbrands, die een aanschuifsimultaan verzorgde. In de middaguren was hiervoor veel belangstelling.

foto: George Kalicharan

Met en tussen het winkelend publiek, konden velen aanschuiven en zelf een partijtje dammen met oud wereldkampioen Ton Sijbrands, die in de middaguren een aanschuifsimultaan verzorgde.

Daarnaast werd ook het sneldamkampioenschap van Utrecht georganiseerd. Na enkele bemoedigende openingswoorden van UPDB-voorzitter Harry Vredeveldt en wedstrijdleider Harry de Waard werd er vervolgens fel gestreden om de punten.

In de hoofdklasse werd het per ronde spannender. Halverwege de strijd lagen Ton Bollebakker en Auke Zijlstra op kop met 8 uit 5, gevolgd door van Cock van Wijk (7 pnt.) en Andrew Tjon A Ong (6 pnt.). Maar dit trio moest de punten inleveren bij de speler van DVSB, alhoewel hij een mazzeltje had tegen van Wijk. Tjon A Ong zette uiteindelijk uit de resterende 6 ronden nog eens 5 keer de tegenstander aan de kant en moest tegen clubgenoot Willem Bor een remise toestaan.

De nieuwe titelhouder heeft zich tevens geplaatst voor het sneldamkampioenschap van Nederland dat op 19 juni in Utrecht zal worden gehouden en door de Utrechtse Provinciale Dambond zal worden georganiseerd. Tjon A Ong heeft al kenbaar gemaakt hiervan geen gebruik te zullen maken. Zijn plaats zal derhalve worden ingenomen door Cock van Wijk, de nummer 2 op de ranglijst.

ADG'er Marcel Everloo en Arie Koster (UDG-Vriendenkring) hebben ook het recht om deel te nemen aan deze eindstrijd vanwege hun ratingklassering tussen 900 en 1100, evenals Laura Timmerman bij de vrouwen. Met een score van 19 uit 11 werd zij met groots machtsvertoon overduidelijk winnaar van de eerste klasse. Arie Koster en Gerard Benning (DEZ Woerden) finishten saam op de 2e plek met een achterstand van maar liefst vier (!) punten.

Niet alleen de spelers waren in hun sas, maar ook het publiek, die af en toe niets begrepen van dat snelle geschuif, de serieuze gezichten en die mokerslagen op de klokken. Een winkelende dame vroeg spontaan een dammer: 'Meneer, kijk niet zo serieus en lacht u eens!!' Een knipoogje, dat was het en vervolgens werd de zet afgegeven. Hij verloor een minuutje later. 'Had u nu maar gelachen, hè?', was het commentaar van de vrouw, die spoorslags verdween in de overvolle Hilvertshof.

Ton Sijbrands vermaakte 's middags het publiek met een aanschuifsimultaan en werd ter zijde gestaan door Paul de Heus, terwijl Ben v.d. Linden en Cor Vonk (LDV Loenen) in de ochtenduren het dammen onder de aandacht van het wandelend publiek brachten. Al met al een gezellig dagje dammen in het overvolle Hilvertshof!

Eindstanden:

HOOFDKLASSE
EERSTE KLASSE
1. Andrew Tjon A Ong
2. Cock van Wijk
3. Ton Bollebakker
4. Marcel Everloo
5/6. Auke Zijlstra
5/6. Erik Mayenburg
1. Laura Timmerman
2. Arie Koster
3. Gerard Benning
4. Arie Roos
5. Bram Boer
6. Jaap Spruijt