Kampioenschap sneldammen op 18 april 2009
DENKSPORTDAG 'Hilversum denkt'

Harry de Waard provinciaal sneldamkampioen

Het sneldamkampioenschap van de UPDB stond dit jaar wederom in het teken van "Hilversum denkt". Dammen, schaken, go en bridge was het centrale thema en stond het winkelcentrum Hilvertshof in Hilversum bol van denksportactiviteiten.

foto: George Kalicharan foto: George Kalicharan foto: George Kalicharan

Met en tussen het winkelend publiek, konden velen aanschuiven en zelf een partijtje dammen met oud wereldkampioen Ton Sijbrands, die in de middaguren een aanschuifsimultaan verzorgde.

Daarnaast werd ook het sneldamkampioenschap van Utrecht georganiseerd. Na enkele bemoedigende openingswoorden van UPDB-voorzitter Harry Vredeveldt, werd er vervolgens fel gestreden om de punten. Verrassend winnaar in de hoofdgroep werd Harry de Waard. Met een score van 19 uit 11 bleef hij titelverdediger Andrew Tjon ruimschoots voor. De Zeistenaar was niet te stuiten en had na 7 ronden alles nog gewonnen. Daarna werd hij gestopt door Auke Zijlstra die de ADG'er op een nederlaag trakteerde en was het DVSB-speler Dick Roelofs die hem ook een punt afsnoepte. Vervolgens won de nieuwe kampioen ook nog eens van Andrew Tjon A Ong en Marcel Everloo. In de eerste klasse liet Dick de Boer er ook geen gras over groeien en scoorde maar liefst 20 uit 11. Hij werd daarmee kampioen en prolongeerde daarmee zijn titel. De speler van OG Utrecht had maar liefst 4 punten meer dan Loosdrechtspeler René Runhaar die goede 2e werd. Utrechter Arie Koster werd 3e op grond van de weerstand.


foto: George Kalicharan foto: George Kalicharan foto: George Kalicharan foto: George Kalicharan

Harry de Waard, René Runhaar, Laura Timmerman (vrouwen) en Jan Jacobs zullen de UPDB in het sneldamkampioenschap van Nederland vertegenwoordigen, dat op 13 juni in Utrecht (denksportcentrum Den Hommel) wordt gehouden. Laatstgenoemde dammer won de barragepartij van Dick de Boer, die noodzakelijk werd omdat zowel in de hoofdgroep als in de 2e groep spelers meededen met een rating van tussen de 900 en 1100. Ook hieruit moest een kandidaat naar voren komen voor een ticket in de nationale eindstrijd.

Eindstanden:

HOOFDKLASSE
EERSTE KLASSE
1. De Waard 11 - 19
2. Tjon A Ong 17(159)
3. Bollebakker 17(152)
4. Zijlstra 12(140)
5. Jacobs 12(83)
6. Cock van Wijk 11(95)
1. De Boer 11-20
2. Runhaar 16
3. Koster 15(146)
4. Luiten 15(142)
5. Kalicharan 13
6. Roos 12(137)