Terugblik op 6 april 2019
DENKSPORTDAG 'Hilversum denkt'

Succesvolle 17e editie van Hilversum Denkt

"Hilversum Denkt" vond dit jaar plaats in het centrum van Hilversum, op en rond de Kerkbrink.

Het winkelende publiek maakte volop kennis met de verschillende denksporten: Mahjong, Go, Schaken en Dammen.

En met Paco Sako, een variant op het schaakspel, ontwikkeld door onze landgenoot Felix Albers, die aanwezig was om het spel te demonstreren. Vanuit het idee dat het schaakspel kan worden gespeeld om vriendschap, vrede en samenwerking uit te drukken, ontwierp hij een spel waarbij de stukken elkaar niet slaan, maar als het ware omarmen. Bedacht om met zijn zoon te schaken, maar hem tegelijkertijd een vriendelijke, bedachtzame en filosofische benadering van het spel bij te brengen. Felix Albers hoopt spelenderwijs zijn zoon essentiƫle levenslessen mee te geven, te leren samenwerken en krachten te bundelen, en op zoek te gaan naar harmonie in een wereld waarin teveel conflict en misverstanden bestaan.

De speluitleg van Tamara Havik, topspeelster Go, was ook in trek. Zij bracht vooral veel kinderen de eerste beginselen bij van dit mooie spel uit het Verre Oosten. De spelregels van Go zijn eenvoudig, na een uitleg van 5 minuten kun je al een potje spelen.
Er was ook een officiëel go-toernooi voor gevorderde spelers.

Een hoogtepunt was ook dit jaar het sneldamkampioenschap van de provincie Utrecht en Gooi & Plassengebied. Spectaculair, vanwege de beperkte bedenktijd van 10 minuten per speler per partij. Daardoor is het voor het publiek gemakkelijk om een volledige partij te volgen.Tea Lanchava, prominent dames schaker en Internationaal Meester, verzorgde de hele dag een schaaksimultaan wedstrijd in de Kerkstraat. Veel schakers en schakertjes schoven aan. De internationaal schaakmeester verloor geen enkele match, maar moest wel een keer remise toestaan.

Veel belangstelling trok de demonstratie van het spel Mahjong van het Gooise Mahjong genootschap "de Groene Draak". Mahjong is een gezelschapsspel dat met vier personen wordt gespeeld. Het is van oorsprong Chinees, bijna elke volwassen Chinees speelt Mahjong. Ook in Japan, Korea, de Filipijnen en Taiwan wordt Mahjong gespeeld, evenals - maar in veel mindere mate - in de westerse wereld. En natuurlijk ieder jaar op Hilversum Denkt.

Wethouder Floris Voorink sloot het toernooi af op het boventerras van Bar en Grill Roast en reikte de prijzen uit.

De uitslagen:

Dammen
Hoofdklasse
1e prijs: Koos van Amerongen
2e prijs: Wouter Ludwig
3e prijs: Andrew Tjon a Ong
1e Klasse
1e prijs: Jordy vd Lugt
2e prijs: Boike Mathoera
3e prijs: Arie Koster
2e Klasse
1e prijs: Lennart Bolks
2e prijs: Alexander vd Mheen
3e prijs: Luca Smit
Go
Snel Go toernooi:
1e prijs: Willem Damen
2e prijs: Rudi Verhagen
3e prijs: Robert Rehm

De prijs voor de jongste deelnemer ging naar de 11-jarige dammer Luca Smit, die had nu dus wederom twee prijzen!


Klik hier om alle winnaars van 'Hilversum Denkt' te zien