Terugblik op 8 april 2017
DENKSPORTDAG 'Hilversum denkt'

Geslaagde 15e editie van Hilversum Denkt

"Hilversum Denkt" vond dit jaar plaats in het centrum van Hilversum, op en rond de Kerkbrink.

Het winkelende publiek maakte volop kennis met de verschillende denksporten: Mahjong, Go, Schaken en Dammen. En met Othello, een boeiend spel dat onder de naam Reversi eind 19e eeuw in Engeland is bedacht. In 1971 ontwikkelde de Japanner Hasegawa het verder tot het bordspel Othello.

De speluitleg van Tamara Havik, topspeelster Go, was ook in trek. Zij bracht vooral veel kinderen de eerste beginselen bij van dit mooie spel uit het Verre Oosten. De spelregels van Go zijn eenvoudig, na een uitleg van 5 minuten kun je al een potje spelen.
Er was zelfs een go-toernooi.

Een hoogtepunt was het sneldamkampioenschap van de provincie Utrecht en Gooi & Plassengebied. Spectaculair, vanwege de beperkte bedenktijd van 10 minuten per speler per partij. Daardoor is het voor het publiek gemakkelijk om een volledige partij te volgen.

De bekende scheker en TV-persoonlijkheid Hans Böhm speelde simultaan. Iedereen kon aanschuiven en een potje schaak meedoen. En, mede dankzij het mooie weer, schoven veel schakers en schakertjes aan. De belangstelling was groot, er was zelfs een wachtlijst. De internationaal schaakmeester verloor geen enkele match!Het weer was redelijk goed, alleen een beetje fris in de morgen. 's Middags zelfs een aangenaam zonnetje waardoor de demonstraties Mahjong, Othello en Go lekker buiten op het plein werden gehouden.

Wethouder Wimar Jaeger sloot het toernooi af in wijkcentrum de Akker en reikte de prijzen uit. Hij wees op het sociale aspect van denksport, het elkaar ontmoeten terwijl een spel gespeeld wordt. Hij hoopte dat de initiatiefnemers bij een volgende editie de verschillende buurten van Hilversum tegen elkaar kunnen laten uitkomen. Ook zegde hij toe dat de gemeente Hilversum Denkt 2018 weer zal ondersteunen.

De uitslagen:

Go
Snel Go toernooi:
1e prijs: Willem Damen
2e prijs: Sjoerd Koolen
3e prijs: Jeroen Landolt
Dammen
Hoofdklasse
1e prijs: Koos van Amerongen
2e prijs: Wouter Ludwig
3e prijs: Andrew Tjon a Ong
1e Klasse
1e prijs: Bert Roest
2e prijs: Wim de Jong
3e prijs: Arie Koster
2e Klasse
1e prijs: René Runhaar
2e prijs: Arie van Diggele
3e prijs: Bram Boer

Jongste deelnemer was Emie van Aurich, 8 jaar, ze speelde mee aan het Go-toernooi.


Klik hier om alle winnaars van 'Hilversum Denkt' te zien