Go-toernooi op 6 april 2019
DENKSPORTDAG 'Hilversum denkt'

Willem Damen wint opnieuw in 2019

Willem Damen opnieuw winnaar Go-toernooi

Hilversum Denkt werd georganiseerd in het centrum, op en nabij de Kerbrink. Voor Go werd er een toernooi georganiseerd voor ervaren spelers en werd uitleg gegeven aan het (vooral jeugdige) publiek en waar iedereen het spel zelf kon uitproberen. Het weer was redelijk gunstig, 's ochtend vrij fris, later in de middag zonnig en 15° C.

Vlak voor de tent werd er uitleg gegeven van het go-spel door Tamara Havik, Ming Au en Gerard Havik. Na een korte uitleg konden veel kinderen direct spelen tegen vriendjes of hun eigen ouders. Het is bijzonder te merken dat jeugdigen het spel soms veel sneller begrijpen dan volwassenen. De lestafels waren de hele middag druk bezet.

Het go-toernooi werd gespeeld volgens de "Gooische formule". Dit is een combinatie van "Dutch Swiss system" en MacMahon, en met volledige handicap. Er wordt vooral gekeken naar de Europese GoR-rating van de spelers, eventuele dangraden of andere claims zijn hieraan ondergeschikt. Het ratingverschil bepaalt de voorgift, conform de tabel van de Gobond.
Na winst stijgt men fictief 50 punten en bij een verliespartij daalt men 50 punten. Als je veel wint dan maakt de handicap het je daardoor moeilijker en bij verlies lichter. Hierdoor wordt het lastiger om 5 uit 5 te halen, dat is dan inderdaad niemand gelukt. Ook is de kans op 0 uit 5 kleiner en dat is gelukkig ook niemand toch overkomen.

Er hadden zich 14 spelers aangemeld, redelijk gemiddeld voor Hilversum Denkt en uiteraard voldoende voor een spannend toernooi. Een wisselstoring van de NS bij Hilversum dreigde nog roet in het eten te gooien, maar gelukkig kon iedereen nog juist op tijd de toernooilocatie bereiken. Het toernooi werd in een grote tent op de Kerkbrink gespeeld, evenals het sneldammen. In de ochtend was het nog wat frisjes, maar er waren twee gasbranders om de kou een beetje te verdrijven. In de middag kwam de zon door en werd het buiten de tent zelfs aangenamer dan erbinnen. De spreiding in sterkte was gemiddeld, van 4e dan tot 10e kyu, maar een voorgift van 9 stenen is vrijwel niet voorgekomen.

Go-toernooi
In de eerste ronde gaf Rudi Verhagen 3 voor aan Pascal Huybers. In het middenspel ontstond een mojo gevecht waarin Rudi's gebied te groot dreigde te worden. Pascal voelde zich (wellicht iets te laat) genoodzaakt te invaderen, maar kreeg deze groep helaas niet in leven en verloor. Sjoerd Koolen won, ondanks de 2 stenen voorgift, met 3½ punten van Eric Poelmann. Robert Rehm had een langdurig ko-gevecht tegen Kees Nagtegaal. Het ko was op zichzelf niet zo groot, maar mede omdat Kees al in tijdnood zat lukte het Robert om ernstige complicaties in een hoek te scheppen waardoor Kees verloor. Joost Winter voelde zich helaas te ziek om het toernooi verder uit te spelen. Dit was een z.g. witte ronde, ondanks de voorgift wonnen alle witspelers.

In de tweede ronde gaf Rudi 4 stenen voor aan meervoudig winnaar Sjoerd Koolen, maar wist toch vrij kalm met 8½ punten te winnen. Robert gaf ook 4 voor tegen eveneens meervoudig winnaar Willem Damen. In een hectisch eindspel pakte Robert een hoekje af van Willem en won met 12½ punten. Kees Nagtegaal speel de een spannende 3 stenen voor partij tegen Joop Kwak, ook nu kostte de tijdnood hem de partij. Na deze ronde stond René van Moppes op kop (op weerstandspunten) gevolgd door Robert en Rudi die eveneens ongeslagen waren.

In de derde ronde moest René zijn koppositie opgeven tegen Rudi, ondanks de 9 voorgiftstenen. Ook Robert (die omlaag lootte tegen Rob van Aurich) trotseerde de 9 voorgift stenen. Rudi en Robert waren nu nog de enigen met 3 punten, Rudi op kop met de meeste weerstandspunten. Ook de oude favorieten Sjoerd en Willem wonnen beiden hun partij waardoor ze, samen met René de kopgroep volgden.

In de vierde ronde kwamen de twee 4de danspelers Rudi en Robert gelijk-op tegen elkaar. De partij verliep vrij slecht voor Rudi, Robert had al vroeg een groep gevangen. Uiteindelijk ving Rudi een naastgelegen groep van Robert, waardoor zijn dode groep weer levend werd en won de partij. De andere titanenstrijd was tussen oud kampioenen Willem en Sjoerd. Dit was echter een vrij rustige partij die Willem met een klein verschil won. Uiteraard stond Rudi toen op kop met 4 punten, met in zijn kielzog de 3-punters René, Robert en Willem.

In de vijfde en laatste ronde moest Rudi tegen de enige 3-punter waar hij nog niet tegen gespeeld had: Willem. Vanwege de Gooische formule moest hij een extra steen voorgeven, maar 6 stenen bleek voor hem helaas toch net iets te veel van het goede en Willem won. Robert won ondanks de 9 stenen voor, van mede 3-punter René. Hierdoor eindigden 3 spelers op 4 punten, een minimaal verschil in weerstandspunten zorgde dat Willem zijn vierde Hilversum Denkt titel behaalde, gevolgd door Rudi en Robert.

Gooische formule: hoe wordt de voorgift berekend?


Go-club Hilversum