Terugblik op 10 april 2010
DENKSPORTDAG 'Hilversum denkt'

Geslaagd denksportfestijn in de Hilvertshof

Op een frisse zonnige lentedag werd de 8e editie van denksportdag in het centrum van Hilversum gehouden. 's Morgens om kwart voor tien had wethouder Sport en Recreatie Jan Rensen het toernooi geopend. Rensen maakte duidelijk dat de denksportdag een belangrijk evenement is in het streven van de gemeente om Hilversum als "denksportstad" verder te profileren. Kunnen we wellicht ook een onderdeel gaming op de denksportdag organiseren?
Met gaming worden strategische computerspellen bedoeld die je ook via internet met en tegen andere spelers kunt spelen, zoals bijvoorbeeld Warcraft.
In zijn speech gaf hij aan er voor te voelen een symposium te houden over denksport, is gaming ook een denksport?

Nieuwe ster op "Hilversum Denkt" was afgelopen zaterdag Robin van Kampen, hij gaf de hele middag een schaaksimultaan op de permanente schaaktafels in de Kerkstraat. Hij heeft volgens de overleveringen al zijn partijen gewonnen. Ton Sijbrands gaf een damsimultaan in de Hilvertshof, het was hier nog drukker dan voorgaande jaren. Één speler wist remise te bereiken, alle andere partijen werden gewonnen door Sijbrands. Veel dammers - en dammertjes - maakten van de gelegenheid gebruik om te proberen van deze fenomenale dammer te winnen.

foto: Paula Alphenaar Robin van Kampen

De denksportdag in de media:

Klik hier voor de TV-uitzending op RTi Hilversum


Artikel in de Gooi en Eembode 15 april 2010
klik om te vergroten

Artikel in de Gooi en Eemlander 12 april 2010
klik om te vergroten

Artikel in de Bridge van mei 2010
klik om te vergroten


DAMMEN

Een hoogtepunt was het sneldamkampioenschap van de provincie Utrecht en Gooi en plassengebied. Spectaculair, vanwege de beperkte bedenktijd van 10 minuten per speler per partij. Daardoor is het voor het publiek gemakkelijk om een volledige partij te volgen. meer...


foto: George Kalicharan

SCHAKEN

Het snelschaaktoernooi werd in zalencentrum De Akker gespeeld en was daardoor helaas minder zichtbaar voor het publiek. 16 spelers streden in 7 ronden om de titel. Deze werd uiteindelijk gewonnen door Olaf Cliteur, die vorig jaar ook won. Hij won 6 van de 7 partijen en slechts één remise.
Voor de belangstellende jeugd was ook gelegenheid een spelletje te spelen.

GO

Go kampioen Frank Janssen heeft over de hele dag uitleg over de spelregels van het Go gegeven aan honderden mensen.
Tegelijkertijd werd er ook een snelgotoernooi gehouden voor gevorderde spelers. meer...


Frank Janssen

BRIDGE

Natuurlijk waren ook de bridgers vertegenwoordigd. Zij speelden over de hele dag een toernooi over 24 ronden op verspreide locaties. Don Brocken en Maria van der Lijn hadden uiteindelijk het hoogste resultaat.

HAVANNAH

Als verrassing was er dit jaar een nieuwe denksport aanwezig: Havannah. Je speelt het in een handomdraai, maar winnen van een ervaren speler is niet zo eenvoudig. Christian Freeling en Ed van Zon, zelf spelers van het eerste uur, gaven uitleg en demonstraties van Havannah. Veel geinteresseerde kwamen het spel even uitproberen. Uitgebreid verslag ...

De uitslagen:


Bridge:
1e prijs: Don Brocken en Maria van der Lijn
2e prijs: Overmeer en Fennis
3e prijs: Greetje Keukeler en Ellie Reins Bok

Schaken:
1e prijs: Olaf Cliteur
2e prijs: Johan Lindeman
3e prijs: Dies de Dreu
Dammen - Sneldamkampioenschap ...
Hoofdklasse
1e prijs: Andrew Tjon A Ong
2e prijs: Cock van Wijk
3e prijs: Ton Bollebakker
1e Klasse
1e prijs: Laura Timmermans
2e prijs: Arie Koster
3e prijs: Gerard Benning

Go:
1e prijs: Eric Poelmann
2e prijs: Marco Ketelaars
3e prijs: Sjoerd Koolen

Klik hier om alle winnaars van 'Hilversum Denkt' te zien